W małym ziarenku kawy zaklęta jest wielka magia, która od wieków nie tylko przyciąga smakoszy małej czarnej, ale też przyczynia się do nieustannego udoskonalania jej smaku i aromatu…
Kawa doskonała
O aromatach kawy mawia się, że są owocowe, kwiatowe, bądź dzikie. Smak kawy określa się również jako korzenny, czekoladowy, słodki, gorzki, delikatny, łagodny itp. Bez względu na to uważa się, że doskonała kawa powinna być pełna i zrównoważona. Ponieważ jej smak zależy od miejsca, w którym rosła, można uznać, że kawa idealna to mieszanka wielu aromatów. Np. kawa brazylijska określana jest jako łagodna, kolumbijska to kawa delikatna, kostarykańska jest kawą pełną, a meksykańska – kwaskowa. Znając główne cechy kawy możemy komponować własne mieszanki.
Co kraj to obyczaj
Na smak kawy ma też wpływ sposób jej parzenia. Metody jej przygotowania ludzkość udoskonalała przez wieki i robi to nadal, a mała czarna, w zależności od kraju, może występować w różnych formach i inaczej smakować. Włosi piją kawę z mlekiem wyłącznie do śniadania, ale opracowali kilka rodzajów kawy, które popularne są na całym świecie. To właśnie oni wymyślili espresso, espresso macchiato, cappuccino, caffe late czy late macchiato.
Natomiast najpopularniejszym kofeinowym napojem w Brazylii jest cafezinho. Parzenie tej kawy polega na dość długim gotowaniu ziaren w wodzie, razem z cukrem, a następnie przefiltrowaniu przez bawełniane sitko. Słodką kawę piją także Austriacy, dodając do niej gęstą i słodką śmietankę. W Meksyku do kawy dodaje się cynamon. Amerykanie natomiast urozmaicają kawę, dodając do niej słodkie dodatki takie jak: karmel, czekolada, wanilia, toffi, ale także żelowe pianki. W Grecji i w Turcji preferowana jest kawa bez żadnych dodatków. Taką kawę tradycyjnie podaje się w małych filiżankach (pojemność zbliżona do espresso), wraz z dołączonym tygielkiem. Marokańczycy dodają do kawy pieprz i sól. W Etiopii, oprócz soli i mieszanki ostrych przypraw, dodaje się również odrobinę masła.
We Francji poranna kawa to napój pobudzający, ale z dużą ilością mleka, obiad również zakańcza się wypiciem filiżanki kawy. Natomiast w Hiszpanii kawy pija się dużo i o różnych porach dnia. Chilijczycy z kolei piją Cola De Mono – słodką kawę z nietypowymi dodatkami takimi jak: anyż, rum, skondensowane mleko i aguardiente – owocową wódką. Wietnamska kawa zwana Ca Phe Sua, to po prostu połączenie parzonej kawy z dużą ilością skondensowanego mleka, podawana z lodem. W Indiach kawę tradycyjnie pije się z mlekiem oraz dużą ilością cukru.
Wszystkie te sposoby parzenia mają za zadanie jak najlepiej i najpełniej wydobyć bogactwo ziaren kawy, by móc delektować się jej wyśmienitym smakiem i aromatem. Jak pokazują powyższe przykłady nasza wyobraźnia zachęca do tworzenia niebanalnych kompozycji i eksperymentów. W przygotowywaniu wyjątkowo aromatycznych kaw specjalizują się bariści, ale jak równie dobrą kawę zrobić sobie w zaciszu domowym?
Rozwiązaniem jest innowacyjny ekspres do kawy Siemens EQ.9. Posiada on możliwość dostosowania aż pięciu parametrów, które wpływają na smak parzonej kawy (Barista mode). Zmieniając moc kawy, temperaturę i szybkość parzenia, objętość, a także w przypadku kaw mlecznych – proporcję między kawą a mlekiem, możemy bez większego wysiłku skomponować swój ulubiony smak. System dwóch pojemników na ziarna i dwóch niezależnych młynków (DualBean System) umożliwia równoczesne stosowanie różnych rodzajów ziaren kawy bez mieszania się aromatów. Dodatkowo dwa niezależne procesy mielenia i parzenia (aromaDouble Shot) pozwalają delektować się mocną kawą bez gorzkiego posmaku. Przełomowa technologia sensoFlow System dba o odpowiednią temperaturę przez cały proces parzenia kawy i dostosowuje jej wartość do wybranego rodzaju napoju. Dzięki zastosowaniu tych innowacyjnych rozwiązań przygotowanie wymarzonej kawy ogranicza się do wyboru jednego przycisku.
Rozwiąż test i dowiedz się, który ekspres marki Siemens idealnie spełni wszystkie Twoje oczekiwania: www.wybierzekspres.pl.