Koniec lata oraz początek jesieni to czas porządków w ogrodzie – przygotowanie roślin na nadchodzące, chłodniejsze miesiące powinniśmy zacząć odpowiednio wcześnie, aby zachwycały w kolejnym sezonie. Warto dobrze zaplanować kalendarz jesiennych prac w ogrodzie. Kiedy przycinamy drzewa owocowe i jak przygotować rabaty przed zimą? Przygotowaliśmy krótki poradnik jesiennego ogrodnika.
Przygotowanie trawnika na jesień
Pod koniec lata coraz rzadziej kosimy trawnik, ponieważ jego wzrost nie jest już tak intensywny.
– ostatnie przycinanie warto wykonać na przełomie października i listopada. Ostatnie koszenie powinno być jednak nieco wyższe – zostawmy źdźbła o wysokości ok. 4 cm, aby uniknąć przemarzania zbyt nisko ściętego trawnika.
Po skoszeniu usuwamy trawę, opadłe liście, chwasty i mech. Do tego celu sprawdzą się grabie lub odkurzacz ogrodowy. Rozdrobnione liście możemy kompostować i wykorzystać jako nawóz pod rośliny ogrodowe. Oczyszczony trawnik warto potem dobrze napowietrzyć – aeracja trawnika pozwoli rozluźnić ubitą glebę przed kolejnym sezonem. Wykonujemy je przy pomocy wertykulatorów i areatorów, urządzeń dostępnych w sklepach ogrodniczych.
Pielęgnacja rabat przed zimą
Pielęgnacja rabat z roślinami jednorocznymi przed zimą wymaga dokładnego oczyszczenia gleby z chwastów oraz pozostałości przekwitniętych roślin. Po usunięciu starych nasadzeń warto wykonać nawożenie – kompostem, lub obornikiem. Do nawożenia rabat możemy też wykorzystać nawozy dostępne w sklepach ogrodniczych. Najpopularniejsze to wieloskładnikowe, potasowe lub fosforowe. Przed zakupem możemy wykonać test kwasowości gleby, aby dokładnie określić, których składników potrzebuje nasze podłoże pod przyszłoroczne rośliny. Po nawożeniu dokładnie przekopujemy ziemię, zostawiają ją w ostrej skibie, czyli głębszą niż szerszą, w stosunku ok. 1:1.5.
Rabaty roślin wieloletnich należy uprzednio przyciąć oraz usunąć uschnięte części bylin. Glebę dokładnie sprzątamy z liści. Usuwamy i palimy części roślin zainfekowane chorobą lub szkodnikiem.
Jesienne przycinanie
Jesienne cięcie drzew i krzewów wykonujemy po zbiorach owoców, między wrześniem a listopadem. Najlepiej zrobić to kiedy na gałązkach pozostały jeszcze liście – łatwiej będzie odróżnić zdrowe od tych wymagających usunięcia. Do cięcia cienkich gałęzi używamy sekatora, przy większych możemy posłużyć się nożycami lub piłą ogrodową.
Jak zabezpieczyć rośliny przed mrozem?
Nie przykrywajmy roślin wrażliwych na mróz zbyt wcześnie. Powinny nieco przyzwyczaić się do temperatury, dlatego najlepiej okrywać je zaraz po pierwszych przymrozkach. Do osłonięcia roślin na zimę używamy materiału przepuszczającego powietrze. Sprawdzą się gałązki drzew iglastych, takich jak sosna, jodła lub świerk, słomiane maty lub specjalna włóknina ogrodowa. Okrywanie roślin ochroni je przed utratą wody i przemarzaniem podczas zimowych miesięcy.
Przed zimą warto zadbać również o korzenie roślin poprzez ściółkowanie. Podłoże należy obficie podsypać dekoracyjną korą, wiórami lub trocinami drzewnymi, które zapobiegną utracie wilgoci.
Wiosną usuwamy nadmiar ściółki, pozostawiając cienką warstwę. Odpady organiczne pochodzące z drzew i krzewów iglastych mogą zakwasić glebę – nie stosujemy ich do ściółkowania zasadolubnych roślin. Do okrycia roślin w glebie wapiennej (pH 7,0-8,0) lepiej sprawdzi się słoma, kora drzew liściastych. Polecana jest również przekompostowana kora sosnowa – proces sprawia, że kwasi glebę mniej niż kora świeża. Kompost i obornik jako podsypka przed zimą dodatkowo dostarczą roślinom kluczowych składników do dalszego wzrostu.
O czym jeszcze pamiętać przed zimą?
Zabierzmy z podwórka meble ogrodowe, parasole oraz narzędzia. Warto je dokładnie wyczyścić po sezonie – z pewnością posłużą nam dłużej i pozostaną w dobrym stanie. Meble, tarasy oraz drewnianą architekturę (płoty, altany etc.) trzeba pokryć impregnatem lub lakierobejcą.
Jeśli mamy oczko wodne, użyjmy podbieraka do usunięcia z wody opadłych liści i pływających zanieczyszczeń – nie będą rozkładały się w wodzie.
Zabierzmy z podwórka delikatne rośliny hodowane w doniczkach. Możemy je przechowywać zabezpieczone włókniną w garażu lub ogrzewanym pomieszczeniu gospodarczym, lub kotłowni.
Fot. congerdesign z Pixabay