W dobrze zaprojektowanej kuchni wszystko ma swoje miejsce, estetyka łączy się z funkcjonalnością. Niezbędnym wyposażeniem jest dobrze dobrany okap, który pełni wiele funkcji. Sprawdzamy, na co zwrócić uwagę podczas zakupu, przyglądamy się dostępnym rozwiązaniom.
Zadaniem okapu jest usuwanie zapachów, oraz pochłanianie oparów oraz tłuszczu, które powstają podczas gotowania. To właśnie okap zapewnia komfortowe warunki do gotowania oraz sprawia, żę zapach przygotowywanego jedzenia nie roznosi się na pozostałe pomieszczenia. Odpowiednie modele nie tylko stanowią użyteczne narzędzie, ale również dobrze wkomponowują się w stylistykę kuchni.
Pierwszą kwestią, na którą powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze okapu, są jego parametry. Podstawowym aspektem jest wydajność, która mierzona jest w metrach sześciennych na godzinę (m3/h). Dobrze dobrany model powinien być w stanie przefiltrować na najniższym biegu całe powietrze w kuchni 6 razy. By obliczyć wymaganą moc, należy pomnożyć objętość kuchni x6, czyli kuchnia o powierzchni 10m2 i wysokości 2,5m będzie wymagać okapu o mocy 150 m3/h. Dla biegu średniego mnożnik powinien wynosić 9, a dla maksymalnego 12. Stosując się do tej zasady, powinniśmy dobrać optymalną moc do naszych potrzeb.
Drugim istotnym aspektem jest głośność. Optymalnym wyborem jest okap, który na pierwszym biegu nie przekracza głośności 50db, czyli poziomu głośności zbliżonego do normalnej rozmowy. Należy przy tym pamiętać, że na poziom decybeli wpływają różne czynniki:
• średnica kanału prowadzącego do komina,
• długość kanału,
• ilość zakrętów kanału,
• filtry węglowe,
• stopień zabrudzenia filtru przeciwtłuszczowego,
• prawidłowy montaż urządzenia.
Obecnie na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli okapów kuchennych. Bogactwo wyboru działa na korzyść kupującego, jednak warto wiedzieć, co wyróżnia poszczególne modele, by móc świadomie dobrać odpowiedni. Przedstawiamy Państwu kilka najpopularniejszych typów okapów, które warto wziąć pod uwagę.
Wydajność okapu to najistotniejszy czynnik, którym powinniśmy się kierować przy zakupie. Fot. Pixabay
Okap podszafkowy to doskonałe rozwiązanie do niewielkich kuchni. Zajmują niewiele miejsca, są relatywnie tanie, dobrze wkomponowują się w wystrój, jest łatwy w czyszczeniu, a dzięki wysokiej popularności na rynku dostępna jest bardzo szeroka oferta produktowa. Ich minusem jest raczej niska wydajność, co sprawia, że nie sprawdzi się raczej w większej kuchni lub aneksie.
Interesującym wariantem jest okap teleskopowy. Na pierwszy rzut oka nie różni się mocno od standardowego modelu podszafkowego, jednak różni się od niego dzięki wysuwanemu mechanizmowi, dzięki któremu znacznie powiększa się powierzchnia pochłaniająca.
Okapy podszafkowe dyskretnie wkomponowują się w wystrój, nie zaburzając kompozycji.
Bardzo popularne obecnie rozwiązanie. Okapy kominowe (nazywane też nieraz okapami przyściennymi) to urządzenia wyposażone w przewód wentylacyjny idący przy ścianie i uchodzący do wentylacji budynku. Popularność zawdzięczają przystępnej cenie oraz wysokiej wydajności. Wadą tego rozwiązania są spore rozmiary urządzenia, przez co najlepiej sprawdzą się w większych pomieszczeniach.
Aranżacja kuchni z okapem przyściennym.
Okap wyspowy to idealny wybór we wnętrzu, w którym płyta grzewcza znajduje się na środku pomieszczenia, na wyspie kuchennej. W tym przypadku przewód wentylacyjny montuje się bezpośrednio w suficie. Okapy wyspowe, podobnie jak modele kominowe wyróżnia duża wydajność połączona z efektywnym wyglądem – szczególnie dobrze prezentować się będą w nowoczesnych wnętrzach. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że ten typ instalacji zajmuje dużo miejsca, najlepiej sprawdzi się więc w przestronnych pomieszczeniach.
Okap wyspowy zamontowany bezpośrednio nad płytą grzewczą, tworzy wygodne miejsce do gotowania.
Ciekawa alternatywa dla okapów wyspowych. Okap sufitowy montuje się bezpośrednie w podwieszanym suficie. Zajmują dużą powierzchnię, jednak są praktycznie niezauważalne. To doskonała propozycja do wnętrz zaaranżowanych w stylu minimalistycznym.
ARTYKUŁ SPONSOROWANY